Здравният министър изригна срещу неспазващите мерките (+ВИДЕО)

Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус, заяви проф. Ангелов

19.11.2020 | 10:23 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър проф. Костадин Ангелов бе видимо ядосан на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба за коронавирусната пандемия. Той разкритикува поведението на част от гражданите и настоя мерките да се спазват.

"Отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде", подчерта проф. Ангелов.

"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички мерки не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус и влияем върху правата и свободите на хората", настоя той.

Здравният министър подчерта, че решението за "зелените коридори" е взето след широко обсъждане с представители на възрастните хора и веригите магазини.

"Изискването на възрастните хора беше да имаме два коридора само за тях - един преди обяд и втори следобед (от 8 до 10 и от 14 до 16 ч.). Оказа се, че от асоциацията на магазините не може да си позволят тези коридори, защото ще търпят икономически щети. Взехме решението коридорът да е само от 8 до 10 ч. Видяхме, че този коридор е абсолютно недостатъчен и решихме да бъде удължен с още час като го преместим следобед. Сега разбираме, че този коридор носи несъгласие у магазините и не е подходящ. Къде сбъркахме, след като наложихме мярка, която беше съгласувана с всички? Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели?", коментира проф. Ангелов.

По думите му се обмисля как да бъде променена мярката, за да постигне медицински резултат.

"Тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът с неговото поведение?! Почти нищо не знаем за този вирус. Нямаме твърда основа, на която да стъпим", категоричен бе здравният министър.

От изказването му стана ясно, че заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46%, а заетостта на леглата за интензивни пациенти е 25%. Прави впечатление големият натиск върху системата в следните области: в Благоевград са заети 61% от леглата за пациенти в неусложнено положение, в Бургас са 56%, Варна - 66%, Габрово - 95%, Пазарджик - 59%, Перник и Пловдив - с по 60%, Разград - 71%, Русе - 77%, Търговище - 82% и Шумен - 132% (по-малко разкрити легла от настанените пациент).

Най-голям процент заетост на леглата за интензивно лечение има в Плевен - 77% и Разград - 66%.

Общо 31 медицински служители са починали в България от началото на пандемията, изтъкна министърът на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
С тези зелени коридори бизнесът яко ще закъса Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Трудно се управлява група от хора...още повече, когато всеки се смята за компетентен. Сигнализирай за неуместен коментар