Обществото дава кредит на доверие към мерките срещу Ковид-19

53,2% смятат, че коронавирусът е опасен, е просто силен грип

16.11.2020 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Обществото дава кредит на доверие към мерките срещу Ковид-19

Българинът все още дава кредит на доверие към мерките за справяне с короновируса у нас и по-скоро ги оценява добре в сравнение с положението в много други страни. Това вероятно се дължи и на известната либералност на тези мерки, както и на усещането, че част от паниката се натрапва излишно. 

Обществото обаче намира и съвсем реални проблеми и хаотичност – както личи от общественото мнение и неговите страхове. Засега в обществените очи по-видими остават проблемите в здравеопазването, а по-умерени - в икономиката.    
 

Изводите са от поредната вълна на бърз телефонен сондаж за коронавируса на "Галъп интернешънал". Тя е проведена между 12 и 15 ноември сред 810 души.

В средата на ноември 23,8% избират опцията "Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали". 53,2% избират по-спокойното твърдение: "Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип". 

21,1% приемат най-спокойното или дори пренебрежително: "Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника".

В средата на ноември няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж –  общо 44,4% са напълно съгласни (15,5%) или по-скоро съгласни (26,9%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса.

Общо 54% са по-скоро несъгласни (29,5%) или напълно несъгласни (24,5%). 53,8% се съгласяват, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни. Не се съгласяват 37,5%. 
 
Страховете за доходите

"Вече загубих работата си вследствие на кризата" - това казват 6,9%, а други 4,3% намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6%, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.
 

При 45,1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Има и 7,4%, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Икономически нещата ще се катурнат Сигнализирай за неуместен коментар