Глоба от 10 бона за главния архитект на Шабла за конфликт на интереси

КПКОНПИ: Татяна Нейкова е работила в полза на своя син

01.06.2020 | 20:57 Редактор: Анисия Иванова
Глоба от 10 бона за главния архитект на Шабла за конфликт на интереси

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила служебните си правомощия в интерес на своя син и е влязла в конфликт на интереси, съобщиха от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на тази година в публичното пространство на две места се появява информация за незаконно строителство край Тюленово.

Това е повод да се сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и образуване по сигнал на производство за конфликт на интереси.

Предмет на проверка в конкретния случай са твърденията, че Татяна Нейкова, главен архитект на Община Шабла, е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син – собственик на имота.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м.

През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова.

На 2 януари 2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството.

На 26 август 2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

На заседание на КПКОНПИ на 29 април 2020 г. Татяна Нейкова бе изслушана. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност /длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж/, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова отвод по заявленията от сина ѝ не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. Със свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението ѝ е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Снимка: КПКОНПИ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК