Цацаров: Нищо няма да се промени в работата на КПКОНПИ, дори да се назначава от президента

На грешен път сте, обърна се председателят на Антикорупционната комися към депутатите от БСП

28.05.2020 | 11:02 Редактор: Александра Иванова

Парламентът прие отчетния доклад на Антикорупционната комисия за изминалата 2019 г. със 131 гласа "За". Левицата не си спести критиките за свършеното.

Именно през изминалата година се разрази скандалът, станал известен като "Апартаментгейт", при който тогавашният "Втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов се раздели с всичките си постове в партията. Именно тогава и председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев бе свален, тъй като стана ясно, че има незаконни пристройки към негово имущество. Тези скандали не бяха описани в представения днес доклад и именно за това от БСП реагираха остро и обявиха, че няма да го подкрепят, тъй като работата на Антикорупционната комисия е неефективна.

"Какво четем в доклада и какво не четем в доклада. Не четем за най големите скандали. В този доклад не се чете нито за терасата на Пламен Георгиев, нито за "Апартаментейт", подчерта депутатът от БСП Кристина Сидорова. 

Управляващите контрираха, давайки пример не с дейността на комисията, а със свършеното от страна на Прокуратурата. 

"Колежката стана и каза "нищо не е направено". Само че сега, за последните две години, всичките олигарси са по българските арести. Може би това е било целта тези хора да бъдат под сянка", отговори депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. 

Отново от ГЕРБ обвиниха Левицата, че вероятно за това я е страх от закона. 

"Никакъв страх нямам от този Закон, той е направен така че да демонстрира дейност и не случайно казвам да демонстрира. В отчета няма анализ особено за лица, заемащи публични длъжности", подчерта депутатът от БСП Милко Недялков.

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров поясни, че докладът обхващал работата на комисията, в периодът, в който той не я е оглавявал. 

"Ако законът бъде променен, както се настоява от парламентарната опозиция нищо няма да стане. Но, ако смятате че това е разковничето, на грешен път сте", допълни той.

Коментарът на Цацаров идва по повод стара идея на БСП председател на Антикорупциония орган да се определя от държавния глава.

"Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова", категоричен бе той.

В отчетният доклад на актикорупционната комисия е записано още, че е нужно прецезиране на законодателството спрямо което органът работи.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Закони от 68-а? Трябват спешни проблеми Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Господин Цацаров, имам същата маска! Сигнализирай за неуместен коментар