Как ще се справят малките болници с обособяването на легла за болни от Ковид-19?

От болницата в Поморие призоваха за дарение на апаратура

24.03.2020 | 18:38 Редактор: Ивет Арабова

Заповедта болниците да обособят помещения за болни от коронавирус ще засегне и малките лечебни заведения в цялата страна.  В общинската болница в Поморие вече се подготвят помещенията, в които ще се приемат за лечение болни от коронавирус. Пациентите ще бъдат изолирани в бившето детското отделение, което от три години не работи и е с отделен вход. 

"В болницата имаме достатъчно възможности, проблемът са ни кадрите, според изискванията, които са ни поставени - брой лекари и брой сестри, ще можем да отговорим със съвсем минимален брой легла", обясни управителят на МБАЛ-Поморие д-р Женя Караилиева.

От болницата са изчислили, че могат да обособят карантинна зона само с пет легла, защото не достигат лекари и сестри да се грижат за повече пациенти.

Благодарение на дарения и помощ от общината екипите вече са оборудвани със защитни облекла, но призовават за дарение на апаратура. 

"Нямаме централизирана кислородна инсталация, но сме подготвили всички кислородни бутилки. Можем да осигурим минималните изисквания за леки случаи за наблюдение, също така и за начално лечение", каза още д-р Караилиева.

От областния щаб изготвят план за действие за всяка една болница в региона в условията на пандемия. Болницата обслужва пациентите от още две общини Несебър и Руен. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК