Дончев: Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари

От днес още 2 български фабрики ще правят защитни костюми

19.03.2020 | 10:55 Редактор: Ивет Арабова
Дончев: Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари

"От днес в още 2 фабрики у нас стартира производството на защитни костюми - по около 200 на ден е темпът. Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари - маските са около 8 000", обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

"С наши колеги от днес се присъединяваме с нашата експертиза за математическо моделиране в биологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развива динамиката с разпространението на коронавируса", съобщи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

"Предприетите мерки от правителството работят, това се вижда от нашите изчисления и прогнози. Ако карантината се задържи, след около 3 седмици ще имаме хубави новини, след около 3 месеца ще можем да се поздравим с добри резултати", добави проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН.

По думите на председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски това е много ценно допълнение към тяхната работа на щаба.

"Това би дало особено ценна информация, с която да вземем решения за пренасочване на ресурси. Щабът препоръча на органите на МВР и на ромските медиатори по активна работа в тези общности. Трябва сериозен подход към разясняване що е карантина, какво е коронавирус, как се предава то. Ще видите по-голяма активност към ромските общности", каза още ген. Мутафчийски.

"Разпределени са 38 000 маски за лекари в болници за пациенти с коронавирус, 79 000 еднократни маски също са разпределени - 32 000 от тях са за държавни институции. 100 костюма за лечебни заведения вече са логистирани, днес още 300 ще бъдат разпределени, те могат да се ползват до 50 пъти", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той обясни, че очакваме още днес 89 950 еднократни защитни костюми от Турция, 3590 многократни защитни костюми по договори с български производители, 1 млн. броя маски еднократни

"Чакаме още изпълнение на доставки от Индия и Виетнам - 500 000 ръкавици, от Доха - 200 000 маски и още 100 000 в следващите дни. Продължават разговори с още 72 фирми за шиене на маски в България. Ежемесечно ще договорим доставка - 4 млн. маски на месец, 4 млн. калцуни, 4 млн. очила", отбеляза комисар Николов.

Планирано е за системата на РЗИ месечно безплатно да се доставят около 36 000 маски.

"Тази и изминалата нощ има изключителна активност от МВР за проверка на хотелите за установяване на туристите. На прага сме да забраним влизането в България на редица група граждани", категоричен бе Венцислав Мутафчийски.

Той успокои, че ако се стигне до затваряне на границите, това не значи, че българските граждани няма да могат да се приберат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК