Частните болници също са готови за борбата с коронавируса

Те имат пълна мобилизация и медицинска апаратура

18.03.2020 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

И частните болници изявиха готовност да се включат в борбата срещу коронавируса. В официално писмо някои от най-големите лечебни заведения заявиха, че имат пълна мобилизация и са подготвени с медицинска апаратура и персонал. 

В една от големите частни болници в столицата подготовка и мерки за борба с Ковид-19 има още преди 10 дни. 

"Ние разполагаме с всичко необходимо поради самия факт, че нашият основен предмет на дейност са пациенти в много тежко състояние. От тази гледна точна ние разполагаме с над 15 респиратора и това е само в нашата болница", каза проф. Иво Петров.

"За мен странно прозвучават в публичното пространство информации от типа, имаме два апарата, имаме един, имаме неработещи – как тогава тази система е работила до момента, аз не мога да си го представя", коментира управителят на "Аджибадем Сити Клиник" Андрей Марков.

Болницата вече е подготвена и с помещения за настаняване на положителни пациенти. От другата седмица в медицинското заведение очакват и т. нар. бързи тестове, а според проф. Иво Петров целият медицински персонал знае как да действа при пациент със съмнения за вируса.

"Имаме алгоритъм, който е утвърден още от миналата седмица как да се действа при съмнителен пациент, който е евентуално позитивен. Ние имаме няколко помещения, където да бъде изолиран преди да стане ясен неговия резултат", обясни той.

Според проф. Петров в момента сме изправени пред мутация на вирус, с който населението трябва да се справи. И посочи, че статистиката за броя на заболелите и броя на жертвите не е много точна. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК