Джипита в Габрово искат помощ, нямали дезинфектанти и защитни облекла

"Измиваме си ръцете и се молим на Господ", каза лекар от града

17.03.2020 | 19:35 Редактор: Ивет Арабова

Напрежение сред общопрактикуващите лекари в Габрово заради липсата на предпазни облекла за тях и дезинфектанти за кабинетите им. Днес десетки лични лекари от областта се събраха на извънредно заседание и поискаха помощ от държавата. 

9 дни след като в Габрово беше регистриран първият случай на коронавирус в страната, напрежението сред личните лекари в града започва да избива. Общопрактикуващите лекари не крият тревогата си, че всеки ден са изложени на риск, тъй като пациенти със симптоми на заболяването или такива, имали контакт с болни, търсят помощ първо в техните кабинети. А предпазно облекло и дезинфектанти няма. 

"Ръсим спирт, който е слаб, не върши работа, измиваме си ръцете и се молим на Господ!“, обясни общопрактикуващият лекар д-р Анка Зъбарева.

Личните лекари искат да разполагат и с бързи тестове за скрининг. 

"Много моля оперативният щаб да вземат решение на нас на общопрактикуващите лекари да бъдат разпределени такива тестове, за да можем ние най-бързо и правилно да насочим пациента“, апелира д-р Павлина Хинкова.

След повече от час дебати при закрити врата, директорът на РЗИ – Габрово отказа да коментира по какъв начин проблемът ще бъде решен. 

"Показах им начина на заявяване, запознах ги с последната заповед, друго няма какво да кажа“, каза шефът на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков.

Междувременно стана ясно, че състоянието на 75-годишната жена, при която първо беше доказан Ковид-19, се подобрява. Без симптоми, но под карантина остава и медицинската сестра, която също даде положителна проба за заболяването.

Вижте повече в репортажа на Мирела Дончева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК