Медицински сестри и лекари напускат заради липсата на защитни облекла

Искат регламентирани условия на работа

11.03.2020 | 10:23 Редактор: Наталия Тотева

5 оставки до момента и готовност за още в клиниката по белодробни болести "Света София" в столицата.

Медицински специалисти от Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести са недоволни и заплашват с оставка. Причината е липсата на защитна екипировка, с която да обработват пациенти с коронавирус

Напрежението започва вечерта на 10 март. Шестима души, които са били контактни със заразените в "Пирогов", са докарани в "Света София", където има недостиг на защитни облекла, маски и оборудване.

През изминалата седмица на медиците е съобщено, че ще се занимават само със случаи на грип. По-късно им е казано, че ще приемат хора със съмнения за коронавирус, но с отрицателни проби. От днес, 11 март, е станало ясно, че ще работят с пациенти, които са дали положителни резултати за Ковид-19.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че специализираното облекло е осигурено.

"Дори и в коментарите, които бяха направени от медицинските сестри там, те не отрекоха, че разполагат с 10 комплекта. Нали не очаквате с тир да доставяме. Тези неща се доставят в динамика и днес ще има нови доставки, това не е причина за отказ от работа. Всички медицински кадри ще бъдат защитени", коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния кризисен щаб.

Заместник председателят на здравната комисия в парламента заяви, че е необходимо спешно обезпечаване на медицинските специалисти с облекло и дезинфекциращи материали. 

"Все още има напрежение в клиниката. Защитни облекла имат за трима лекари и една сестра. За останалата част от персонала няма защитни облекла. Останалата част от персонала - лекарят, който ще е втора смяна и т.н, нямат защитни облекла", коментира една от лекарките за Bulgaria ON AIR.

Медицинските сестри нямат връзка с ръководството. Те са потърсили медийна подкрепа и защита от синдикати, не защото се страхуват да работят под риск, а поради негрегламентираните условия на работа.

От Националния щаб заявиха, че ще бъдат осигурени допълнителни защитни облекла.

"Говорим за епидемия, пандемия, а се оказа, че пак сме неподготвени", допълниха медиците.

"Всички сестри напускаме. Ние сме две сестри като редовни, които работим, останалите са съвместителки, които идват от други болници тук да работят. Това сме сестрите в това отделение. Напускаме аз и колежката, която е редовна, съвместителките се отказват, защото работят в други болници", поясни една от мед. сестрите.
 
Загубено е доверието, това е причината, поради която те желаят да си тръгнат.  

Въпреки напрежението днес болницата продължи да приема пациенти, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК