България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Частна болница в готовност да изпрати лекари в общинска

Респиратори в "Аджибадем Сити Клиник" има, увери управителят

20.03.2020 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова

Докато лекарите активно се занимаваха с хилядите пациенти от двете грипни вълни със сезонен характер, в страната ни дойде и силно заразната вирусна инфекция Ковид-19. Започна активен процес по оборудване, дезинфекция и реорганизация на държавните лечебни заведения, които да лекуват и наблюдават хората в по-тежко състояние и положителни проби за коронавирус. 

Но каква роля играят частните болници в ситуация на пандемия и извънредно положение?

"Болниците работят в среда без никакво прекъсване и без никакво колебание дали съществува въпрос за участие или неучастие така, както функционира системата в настоящия момент. Пациентите са такива, каквито са, независимо от дали страдат от Ковид-19 или други заболявания. Навсякъде се приемат и се лекуват по един и същи начин. Не съществува някакво разделение", каза управителят на "Аджибадем Сити Клиник" Андрей Марков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че всеки ден са в контакт с останалите болници и си помагат. 

"Търсим начин да си разменяме материали, прехвърляне на пациенти, когато се налага. Ние сме в постоянно взаимодействие. Не може здравната система да се разглежда по начин, по който да има разделение, то не съществува. Ние сме търсени доста за такова взаимодействие. В момента подготвяме също помощ за болница, която не е държавна, а е общинска. те са в най-тежко положение", каза още той.

Андрей Марков увери, че респиратори в "Аджибадем Сити Клиник" има и нито един от тях не е повреден.

"Абсурдно е да си мислим, че болници с хирургична дейност могат да нямат респиратори или пък те да са в негодно състояние. Те са съществена част от дейността на всяка болница. Ние не спираме да лекуваме пациенти с тези респиратори. Нека не създаваме допълнително страх в хората", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК