Радев с ново вето: Гладът ще надделее над страха!

Никоя битка не е спечелена със страх, заяви той

22.03.2020 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ветото на държавния глава е върху въведените текстовете за спекула - фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение, както и за неясна дефиниция на понятието за разпространение на невярна информация.

"Кризата изисква обединяване на силите на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, оборудване и капацитет на здравната ни система - се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза", заяви държавният глава.

Той посочи, че законът атакува последните остатъци от свободата на словото.

"Няма дефиниция за невярна информация. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура. В момента в България и света протичат 2 кризи - едната е здравната, породена от коронавирус, втората е икономическата и социалната, породена от мерките за борбата срещу заразата. Икономическата криза засега се пренебрегва, но тя хвърля стотици българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Нуждите на българите са по-остри и неотложни заради ниските доходи. Гладът ще надделее над страха и последствията ще са разрушителни", каза още държавният глава.

Според него правителството трябва да преразгледа своята политика, спрямо най-пострадалите и засегнатите.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решения", заяви още Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК