По 1000 лв. на месец за всички медицински лица, борещи се с Ковид-19

Борисов и Радев обсъдиха спешните мерки, които държавата предприема

15.03.2020 | 12:36 Редактор: Ралица Братанова

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на спешна среща заради коронавируса. Двамата заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обсъдиха въвеждането на по-строги мерки в борбата срещу Ковид-19.

От срещата стана ясно, че всички медицински лица, които са на първа линия заради коронавируса, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение. Ще има и финансова помощ за онези, които произвеждат защитните облекла.

Ще има увеличение на прага на социалния фонд, така че фалиращите малки и средни бизнеси да бъдат защитени по някакъв начин.

"Строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведен. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във формсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите",  категоричен бе президентът Румен Радев.

Президентът бе категоричен, че ограничителните мерки са животоспасяващи. 

"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме президентът - в спешен порядък, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти", подчерта Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК