Радев: Държавата не може да оцелее без бизнес

Президентът и работодателите обсъдиха мерките срещу пандемията у нас

16.03.2020 | 10:50 Редактор: Тодор Петров

Бизнесът вече търпи загуби заради коронавируса, а стандартът на живот на хората рязко ще падне. За това алармираха работодателите на среща с президента Румен Радев. И поискаха държавата да помисли за периода след кризата с коронавируса и да вземе мерки за подпомагане на бизнеса.

Само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

На това мнение е президентът Румен Радев, който се срещна с представители на работодателите, заради извънредните мерки в страната и опасността от фалити.

"Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепят онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от ЕС. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българския бизнес не може да изчака", заяви Радев.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе държавният глава.

Председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев заяви, че световната и европейската икономика са били в недобро здраве и преди пандемията. 

"Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", настоя Велев.

Вижте още в репортажа на Михаела Караблеьова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК