Държавата обяви новите кризисни мерки срещу заразата

Министрите са категорични, че са готови всеки ден да приемат нови действия според ситуацията

15.03.2020 | 17:00 Редактор: Ралица Братанова

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Емил Караниколов дадоха брифинг в Министерския съвет.

Пред медиите членовете на правителството представиха възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

"Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Звеното ще бъде оглавено от директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянието на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовият министър Владислав Горанов

"Коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и могат да изчакат. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта", посочи Горанов.

По думите му ще се удължи срокът за плащане на данъци и такси с отстъпка, а утре ще се обсъждат икономически мерки с работодателите и с парламентарните партии.

"От утре ще бъдат заделени 20 милиона лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина", добави социалният министър Деница Сачева

"България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. По отношение на въздушния транспорт въвеждаме ограничение от 00:00 вторник за полети от Италия и Испания. Даваме възможност на наши сънародници понеделник и вторник да се приберат със ясното съзнание, че ще бъдат поставени под карантина. Всеки полет, кацащ на летище в България, ще бъде прецизно сепариран. Ограниченията за полети ще важат и за Иран, и за Южна Корея", съобщи транспортният министър Росен Желязков.

Той призова гражданите да не предприемат пътувания извън страната с личния си автомобил, освен ако не им се налага, тъй като завръщането би било трудно.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че големите търговски вериги са категорични, че складовете им са пълни и храна и стоки от първа необходимост са налични, така че няма нужда от притеснения.

Министрите обявиха, че засега няма да прилагат по-строгите мерки, предложени от председателя на Националния оперативен щаб, но ще го направят, ако предприетите мерки в отделните ресори не дадат резултат. Те бяха категорични, че всеки ден правителството е готово да приема нови мерки според ситуацията.

От правосъдното министерство ще предложат да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства освен тези по наказателните производства.

Вижте още в репортажа на Стоян Тричков

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК