Първият български фолклорен фентъзи сериал "Златната ябълка"

Филмът показва нашата култура по съвременен начин, каза аниматорът Димитър Петров в "България сутрин"

29.11.2016 | 10:05
Първият български фолклорен фентъзи сериал

"Златната ябълка" е анимационен сериал, базиран на българския фолклор. Той разказва за приключението на четири деца, които тръгват на пътешествието да търсят златната ябълка. 

Това обясни в студиото на "България сутрин" аниматорът Димитър Петров по повод създаването на проекта "Златната ябълка".

Той каза, че главната героиня в сериала се казва Вихра и има облак, вместо коса, защото е дъщеря на змей, а змейовете в нашия фолклор са покровители на облаците, бурите и мъглите. 

"Освен Вихра имаме двама братя кукери и самодивата Тина Пакостина. Тези деца заедно тръгват да търсят златната ябълка, която се появява на 100 години и изпълнява желания", разказа аниматорът в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите сериалът не разказва едно към едно приказката. 

"Сюжетът, който разказа сериалът е абсолютен оригинален. Това, което взимаме е поуката и положителните качества на нашата култура и ги представяме по съвременен начин", обясни още Петров.

Той посочи, че сериалът е излязъл на хартиен вариант. 

"Той се разработва вече над 5 години. От мината година студио "Змей" съществува и благодарение на него този филм е реалност. Визуалният стил на сериала е вдъхновен от американски илюстратор, но е комбиниран с български елементи. Така искаме да въведем чуждестранния зрител в изключителния ни свят", добави още аниматорът.

Той подчерта, че проектът е бил представен вече във Франция и е реакциите са били положителни.

Вижте какво още разказа аниматорът и създателят на проекта "Златната ябълка":