Какви са образите на президентите в киното?

Това коментираха журналистите Драгомир Симеонов, Владислав Апостолов и актрисата Жана Караиванова

06.11.2016 | 11:48 Редактор: Ирина Георгиева
Какви са образите на президентите в киното?

Почти няма американски президент, за който да не е правен филм или сериал. Това отбеляза актрисата, продуцент и основател на Фестивала за независимо американско кино у нас "So Independent" Жана Караиванова в ефира на Bulgaria ON AIR

Най-любимият американски президент за правене на филми е Ейбрахам Линкълн, отбеляза тя.

Какъвто е филмът, такъв и президентът, който му трябва на продуцента, посочи и журналистът Драгомир Симеонов. По думите му, ако иска да прави документален филм, той ще подходи по един начин, но ако прави филм, в който държавният глава трябва да е силно комедиен образ, то тогава ще му трябва друг. Американското кино е пълно с герои президенти, които сами си управляват и самолети, даде за пример той.

Според журналиста Владислав Апостолов, филмът на Стивън Спилбърг за Линкълн, изигран от Даниъл Дей-Луис, е ярък пример за качествено президентско кино, за качествена костюмна биография. Според него, ако Линкълн може да се реставрира като образ, той ще изглежда точно като Даниъл Дей-Луис.

Спилбърг има още един филм с двама президенти - "Амистад", посочи Апостолов. В него Антъни Хопкинс изиграва Джон Куинси Адамс, а Найджъл Хоторн - Мартин Ван Бурен.

Караиванова коментира, че не е попадала на филм с европейски президент, но ако се прави такъв трябва да има уважение към институцията.

"Филмът, който се прави трябва да има дълбок смисъл, както и президентът, който участва в него, трябва да има дълбок смисъл и не трябва да се прави с неуважение", смята тя.