Слав Анастасов: Дрескодът и външният вид в политиката са от голямо значение

Изборният ден време за проклятие ли е, коментира преводачът на книгата "Къща от карти" Георги Иванов

06.11.2016 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Слав Анастасов: Дрескодът и външният вид в политиката са от голямо значение

Дрескодът и външният вид в политиката са един невербален език с голямо значение. Това заяви модният експерт Слав Анастасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако не си израснал в костюм няма как и да носиш костюм добре. Това е един от основните проблеми на българската политика в момента - профанизирането на стила и снижаването му до улицата и ритането на топка, посочи Анастасов.

Именно заради това, той не пожела да сравни с добри примери по света нашите политици на какво точно трябва да се научат - има да се учат на много.

"Деформализирайки костюмът като такъв - за мъжете политици говоря, да го огледаме като облекло на властта, на ангажимента, на това, че си служител на мост - деформализирането на тази работна униформа, деформализира и отношението на теб самия към твоята служба и да не говорим, че няма по-големи очаквания от т. нар. "тълпа", която аз наричам избиратели и граждани. Тогава се объркват много нещата", посочи той.

Модният експерт даде като добър пример президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов. По думите му като политик се откроява Симеон Сакскобургготски.

"Голям проблем на българските политици е, че не си шият костюмите по поръчка, което е ключово", подчерта той.

В ефира на Bulgaria ON AIR се включи и преводачът на книгата "Къща от карти" Георги Иванов. По думите му авторът, сравнявайки политиката с игра на карти, създава образ на нещо хазартно, което е рисково и с голям залог - съдбата на народа.

Книгата започва с изречението "Изборният ден е време за проклятие". Иванов смята, че "за политиците това е денят на проклятието на народа, тоест това, за което те треперят, че ще им се случи. За народа пък е проклятието, което те ще си изберат".

"Политиците, които описва авторът, си позволяват всичко, което е нужно, за да стигнат до мястото, което искат да стигнат. Мръсна игра", разкри Иванов.

По думите му описаният кръг - медии, PR, журналистика, социологически проучвания - това нещо се обединява в една машина, която много трудно може да бъде спряна.

Иванов обобщи разговора така: "Ако един политик ви говори за принципи много внимавайте, защото най-вероятно ви разсейва докато ви преджобва."