Ето с какво да заменим ориза и да избегнем трупането на килограми

В киноато няма глутен и е с много по-високо съдържание на протеин

08.09.2023 | 11:56 Редактор: Вяра Димова
Ето с какво да заменим ориза и да избегнем трупането на килограми

Ако се опитвате да спазвате определен режим на хранене, със сигурност един от най-бързите начини да свалите излишни килограми е да преминете към диета, която е с намалено съдържание на въглехидрати. Вероятно в началото ще ви е трудно да ограничите консумацията им, но в следващите редове ще ви споменем няколко алтернативи на ориза, които могат да ви помогнат да отслабнете. Ето ги и тях:

Черен ориз

Това, което го различава от традиционния ориз, на първо място е неговият отличителен цвят. Освен това, той може да донесе на организма ви редица ползи. Антоцианините са пигменти, открити в различни сини и лилави храни, като за тях е доказано, че помагат на клетките, като ги защитават от увреждане. За тези специфични пигменти се знае и че помагат за намаляването на възпалителните процеси, както и за потискането на развитието на сърдечносъдови заболявания. Консумацията на черен ориз може да ви помогне да поддържате формата си и оптимално здравето на сърцето си.

Сладки картофи

Сладките картофи са отличен източник на сложни въглехидрати и диетични фибри, които могат да бъдат много полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Освен това те са невероятен източник на бета-каротин, който е и антиоксидантът, отговорен за яркия оранжев цвят на зеленчука. Той може да бъде изключително полезен за здравето на очите.

Киноа

Този популярен заместител на ориза е без глутен и е с много по-високо съдържание на протеин. ½ ч. ч. сготвена киноа ще ви снабди с около 4 грама протеин. Киноата е източник на пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички 9 основни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Това я прави прекрасен източник на протеин за хора, които спазват хранителни режими без животински продукти.

Ориз от карфиол

Този вид "ориз" е отлична нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на ориза. Има мек вкус, а на текстура и външен вид напомня сварен ориз. За да си го приготвите, рендосайте на ренде желаното количество карфиол или пък го смелете с помощта на кухненски робот. След това го задушете на не много висока температура с малко олио, докато покафенее.

Булгур

Булгурът е още един пълнозърнест заместител на ориза. На вид и размер наподобява кускус, но за разлика от него, той представлява натрошени пълнозърнести зърна. Пшеничният булгур е с най-ниско съдържание на калории (само 76 калории на ½ чаша). Една част булгур се приготвя с две части вода и след като кипне, котлонът се намалява, а булгурът се готви, докато омекне.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay