Внимавайте! Нисковъглехидратната диета не е за всеки

Въглехидратите не са ваш враг изцяло

02.06.2023 | 21:20 Редактор: Вяра Димова
Внимавайте! Нисковъглехидратната диета не е за всеки

Нисковъглехидратната диета в различните ѝ форми е много популярна в последно време, защото се счита за ефективна. Изключването на въглехидратите от диетата може да е ефикасно за отслабването, но този подход лишава организма от ценни хранителни вещества, които тази група притежава.

Въглехидратите не са непременно лоши. Те се делят на различни подкатегории, като само някои от тях се считат за нездравословни, докато други са от изключителна важност за здравето и функциите в организма. 

Въглехидратите всъщност могат да съдействат да отслабнете

Въглехидратите не са ваш враг изцяло, колкото и да мислите така. Те се делят условно на добри и лоши в зависимост от това какъв е техният произход. Лошите въглехидрати, които ви карат да пълнеете, идват предимно от тестени, захарни изделия, десерти, сладкиши, изобщо всякакви храни, които съдържат добавени захари и рафинирани въглехидрати.  

Внимавайте с добавените захари във всички продукти, не само в десертите 

Много хора не се замислят откъде всъщност си набавят излишни захари и калории. Те се фокусират предимно върху сладкишите и тестените изделия, като забравят, че в много готови продукти се съдържат добавени захари.

Полезните сложни въглехидрати могат да потиснат глада 

Противно на очакванията, въглехидратите могат да ви помогнат да избегнете глада за сладко и прегладняването въобще. Продуктите и храните, които съдържат сложни въглехидрати, фибри и протеини, могат да помогнат за удължаване на усещането за ситост, което ви предпазва от прегладняване. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay