Здравословно ли е периодичното гладуване?

Кортизолът пречи на отслабването

20.05.2023 | 15:15 Редактор: Петя Кръстева
Здравословно ли е периодичното гладуване?

Периодичното гладуване е един от предпочитаните напоследък начини за отслабване и за облекчаване на някои здравословни проблеми. То има много ползи, сред които забавяне на стареенето, намаляване на сърдечносъдовия риск, подобряване качеството на съня и облекчаване на храносмилателните проблеми.

Периодичното гладуване предполага гладуване на периоди. Прилага се по различен начин в зависимост от индивидуалните особености и предпочитания режим на живот всеки ден. Обикновено включва хранене в рамките на определен времеви прозорец, а през останалото време не се приема никаква храна. Целта е организмът да бъде предизвикан да изгаря мазнини в периода на гладуване, за да осигури енергия. Изследвания от 2019 година показват, че този начин на хранене предполага стимулиране на храносмилането и ускоряване на метаболизма.

Най-популярният подход към периодичното гладуване е подходът 16/8. Той изисква хранене в интервала между 11:30 и 19:30 например. През останалото време не се приема никаква храна. Другият модел е редуването на 24-часово гладуване с дни на нормално хранене. Има и още един подход – хранене 5:2, тоест нормално хранене 5 дни и два дни гладуване.

Периодичното гладуване може да е по-лесно от диетите

Изследванията показват, че броенето на калории, изключването на въглехидратите или придържането към каквато и да е диета повишава производството на кортизол, който пречи на отслабването. Високите му  нива повишават стреса и непоносимостта към диетата, което прави следването ѝ трудно, а и блокира разграждането на мазнините. След преустановяване на диетата вероятността да качите килограми отново е голяма.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay