Не давайте алкохол на децата, може да предизвика хипогликемия и трудно дишане

Приемът на етанол може да има тежки последици за здравето

09.05.2023 | 18:18 Редактор: Вяра Димова
Не давайте алкохол на децата, може да предизвика хипогликемия и трудно дишане

Етанолът представлява токсичен алкохол, който е забранен за употреба в детска възраст и има редица токсични ефекти за детето. Той е най-често употребяваното психоактивно вещество сред подрастващите в световен мащаб.

Оценката на токсичния ефект от алкохола може да бъде затруднена по редица причини - отричат приема на алкохол, подценява се значението на приетите количества, често се съпътства от различни травматични състояния, или прием на други токсични нокси.

Двете най-тежки и бързонастъпващи последици от алкохолната токсичност са хипогликемия и потискане на дишането при децата.

Етанолът може да попадне в тялото на детето по различни начини, не само през устата. Може да прояви токсични ефекти при нанасяне върху кожа (перкутанно) или инхалаторно.

Етиловият алкохол има няколко механизма на действие. Свързва се директно с GABA (gamma-aminobutyric acid) рецепторите в централна нервна система (ЦНС) и има седативен ефект, подобен на този на бензодиазепините. Абсорбира се бързо и пикът на серумната концентрация настъпва обикновено около 30-60 минути след приема. Абсорбцията започва още в устна кухина и продължава в стомаха и тънките черва.

Етанолът се метаболизира основно в черния дроб. Около 90% от цялото прието количество се неутрализира в черния дроб, останалото се елиминира от бъбреците и белите дробове. При децата метаболизмът в черния дроб отстранява около 30mg/Dl/H, което е по-бързо в сравнение с възрастните.

Четете повече в Puls.bg.