Насърчавайте децата да рисуват, важно е за развитието им

Изкуството помага на подрастващите да придобият способности да разрешават различни проблеми

26.04.2023 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Насърчавайте децата да рисуват, важно е за развитието им

Рисуването на различни картини и сцени с разнообразно значение е начин за емоционално разтоварване на децата. Това е невербален механизъм за споделяне на богата гама от емоционални и поведенчески затруднения, които децата могат да срещат в процеса на израстването.

Именно това изразяване на емоциите води до пълноценно съзряване и промяна на характера в положителна посока.

Освен това, рисуването помага на децата да заучават нови неща по-лесно. Множество проучвания са показали, че използването на рисуването като част от обучителния подход към децата може да им помогне да подобрят уменията си за разбиране в други области, например науките. Установено е, че децата, които използват рисуването и схематичното изобразяване на уроците, учат и разбират по-добре различните тематични единици.

Рисуването има важно значение и за развитието на паметта. Проучванията са показали, че децата са способни да пресъздадат и предоставят по-голям обем информация когато рисуват, отколкото когато разказват уроците.

Рисуването позволява на децата да придобият способности да разрешават различни проблеми, тъй като често се изисква изобразяването на предмет или сцена в двуизмерен план, които в оригиналния си вариант са триизмерни. 

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay