Не допускайте тези грешки при възпитанието на децата

Децата са умели манипулатори и постоянно се опитват да прекрачват невидимите граници

20.03.2023 | 22:53 Редактор: Петя Кръстева
Не допускайте тези грешки при възпитанието на децата

Стараем се да дадем най-доброто от себе си, раздаваме се, но има ситуации, в които сякаш поведението на децата ни "плясва" по челото. След като се отърсим от тази плесница, установяваме, че сме сбъркали, въпреки усилията и тоновете прочетени книги. 

Не оставяте детето си да изследва света

Още със самото си раждане децата са "програмирани" да изучават света и всичко наоколо. И това е напълно обяснимо – те трябва да научат всичко, започвайки от значението на вашето изражение. През целия си живот децата не спират да се учат под някаква форма. Макар и да сте на този свят по-дълго от тях, не изземвайте тази важна тяхна функция.

Опитайте се да давате съвети и да сте близо до детето си, ако нещо не е наред. Но недейте да вървите собствения им път вместо тях. Така рискувате да възпитате човек, който се страхува да поеме живота в свои ръце и който вечно ще очаква, че вие ще сте до него.

Не поставяте граници

Ако се чудите защо повтаряте едно и също, а децата ви сякаш не ви чуват, вероятно някъде по пътя на възпитанието сте пренебрегнали важността на задаването на граници. Трябва ясно и категорично да заявите на детето си и най-вече да му покажете докъде може да стигне.

Децата са умели манипулатори и постоянно се опитват да прекрачват невидимите граници малко по малко, като така ви опознават и усещат колко далеч могат да стигнат. Опитайте се да наложите стриктен режим на хранене, игра, сън, започвайки още от следродилния период, като по този начин създавате рамки на поведение.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay