Всяка шесто дете е пробвало наркотици, посягат предимно към амфетамини

В европейските страни на преден план излиза и кокаинът

07.03.2023 | 18:02 Редактор: Петя Кръстева
Всяка шесто дете е пробвало наркотици, посягат предимно към амфетамини

По национални данни всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си. Това заяви докторът по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи Александър Панайотов.

По думите му в европейските страни на преден план излиза кокаинът.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център", поясни той.

Панайотов подчерта още, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на възрастните, предаде БНР.

"Има ръст в броя на засечените след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ", добави експертът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)