Шестокласници обсъждат пласиране на наркотици в чат група, сред тях е и 20-годишен

Децата посягат първо към марихуаната, а след това и към синтетичните наркотични вещества

02.02.2023 | 15:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
Шестокласници обсъждат пласиране на наркотици в чат група, сред тях е и 20-годишен

Полицията в София е засичала деца в шести клас да обсъждат в чат групи цени, дози и места за продажба на наркотици. Това разказа инспектор Петьо Петков от СДВР. Той уточни, че пласирането на дрога сред учениците вече става в затворени групи в интернет, където се комуникира с кодове.

Децата посягат първо към марихуаната, а след това и към синтетичните наркотици. Инспектор Петьо Петков от сектор "Наркотици" на СДВР обяснява: "Лошото е, че марихуаната, която се предлага на нашия пазар, е с по-силно активно вещество в повечето случаи. От синтетичните наркотици водещ от няколко години е т.нар. "кристал".

Пласирането на наркотиците се случва основно в интернет. "Така наречените "кодирани пространства" - чатовете, са най-различни и се гони анонимност при кореспонденцията. Има групи на класове, в които има чатове не толкова за разпространение, колкото за обяснение – каква е цената, къде може да се намери, какъв е начинът и какво трябва да се каже", посочва още Петков, цитиран от БНР.

Полицията в София е засичала и затворена чат група на шестокласници, в която свободно са били обсъждани цените, качествата и грамажа на отделните видове наркотици. "В групата е бил и младеж на 20 години", обяснява още инспектор Петков.

По думите му в момента на пазара на наркотици в София цари хаос.

"Всеки по един или друг начин може да се сдобие с определени вещества, да ги надгради и да ги продаде за това, което се търси", обобщи инспекторът

Снимка: Pixabay