"Може да ги подмамят да опитат": Родители бият тревога за разпространението на наркотици в училищата

"Дози не стигнаха до българските деца, лицата бяха спрени и ще понесат своята отговорност", категоричен бе Иван Демерджиев

13.12.2022 | 17:45 Редактор: Петя Кръстева

Мащабна акция проведе полицията в Горна Оряховица. Разкрит е логистичен център за дрога в село Джулюница. Задържани са шестима души.

"Разпространителят на наркотичното вещество е бил 16-годишен ученик от 10 клас. Той е и извършител, и жертва на наркобандите в училищата", смята директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

Дрогата се разпространявала в училищата в Горна Оряховица и Лясковец. Междувременно родителите са все по-притеснени за децата си.

"Може да се възползват някои да му дадат, да го подмамят. Той не приема такива неща, знае, че е вредно, че не трябва да се ползват цигари, алкохол и не иска да опитва", коментира родителят Любляна Костадинова.

При акцията е иззето рекордно количество канабис - 200 килограма суха маса, пакетирана и готова за пласиране. Това количество се равнява на 400 000 дози марихуана. Пазарната стойност се изчислява на 6 млн. лева. 

"Тези дози не стигнаха до българските деца, лицата бяха спрени и ще понесат своята отговорност", подчерта по време на брифинг служебният МВР министър Иван Демерджиев.

Проблемът с наркотиците е част и от учебната програма в училищата в Горна Оряховица.

"В часа на класа ръководителите провеждат разговори на теми, свързани с превенцията на наркотици и използване на психоактивни вещества", поясни педагогическият съветник Анита Дериджанчалъкова.

Ръководителят на БМЧК - Горна Оряховица Даниела Кенарева обобщи, че "кампаниите са на принципа "връстници обучават връстници", а темите са превенция на упойващите вещества, зависимости от алкохолизъм и тютюнопушене, целта е младите хора да бъдат запознати с рисковите фактори, с последиците най- вече върху детския организъм".

Акцията на полицията и прокуратурата срещу разпространението на наркотици продължава. Приоритет остават районите на училищата. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.