Сарафов: Все повече ученици стават дилъри на дрога, те са извършители и жертви

При акция "Бяло" са образувани 470 досъдебни бързи производства и са задържани 580 лица

13.12.2022 | 14:05 Редактор: Петя Кръстева

Мащабна акция на полицията се е провела в Горна Оряховица. Разкрит е логистичен център за дрога в село Джулюница. Иззето е рекордно количество марихуана - 300 килограма суха маса, пакетирана и готова за пласиране. Това количество се равнява на 400 000 дози марихуана. Оранжерията се намира в бивша фабрика в селото, която се използвала като логистичен център и място за преработка на веществото. Задържани са общо 6 души. Първоначално са задържани двама дилъри - на 16 г. и на 21 г. След това 31-годишен организатор, пред който дилърите се отчитали веднъж седмично. От началото на акция "Бяло" са направени около 3000 проверки около училища.

Служебният вътрешен  министър Иван Демерджиев подчерта, че негов основен приоритет е хората, които се занимават  с наркоразпространение, да нямат достъп до българските училища. 

Той отчете, че в рамките на акцията срещу наркоразпространението, течаща в цялата страна, са образувани 470 досъдебни бързи производства, задържани са 580 лица, а в райони на български училища са извършени над 3000 проверки. 

"Случаят в Джулюница е плод на действия, започнали в училището. Разплетена е верига - верига, доведена до хора, стоящи много високо в нея", коментира Демерджиев. По думите му по случая за образувани две досъдебни производства и са задържани 6 лица

"За съжаление, все повече ученици стават дилъри. Те са не само извършители, но и жертви", категоричен бе директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Акцията срещу разпространението на наркотици в районите на училищата продължава. В неделя предстои среща между вътрешния министър Иван Демерджиев и турския му колега.

Снимка: БГНЕС