Втори ден акция "Бяло": Откриха наркотици в тайник на стена, разбиха десетки лаборатории

Иззета е дизайнерска дрога

08.12.2022 | 17:55 Редактор: Вяра Димова

В страната се провежда мащабна акция срещу трафика на мигранти. До момента са арестувани 10 души. Използвана е помощ и от Европол.

Операцията започна рано сутринта. Акцията се води от ГДБОП. Претърсени са десетки адреси. Операцията е подготвяна от половин година като се разследва организирана престъпна група на високо ниво.

"Към момента са задържани 10 лица, същите са криминално проявени и са претърсени 11 адреса. В работата по групата сме използвали Европол", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Втори ден продължава и акция "Бяло", която е срещу разпространението на наркотици в цялата страна.  Част от наркотичните вещества са открити в тайник на стена, както и в калъфи за очила.

"Задържани са 252 лица и са образувани 220 бързи досcдебни производства, проверени са стотици адреси, установени са 10 лаборатории за наркотични вeщества", каза още гл. комисар Тодоров.

В област Бургас за последните 24 часа  са задържани 21 души, образувани са и 14 бързи производства. По време на операцията са иззети различни видове наркотици, сред които марихуана, дизайнерска дрога и екстази.

"На едно от местата, където са намерени наркотични вещества, установихме и два газови пистолета, нерегистрирани. В момента се изяснява техният произход и дали евентуално са ползвани за други престъпления", съобщи директорът на ОД МВР в Бургас - ст. комисар Калоян Калоянов.

"Във фокуса на нашето внимание ще бъдат не само районите около учебните завадения, а и публичните места - заведения за хранене, увеселителни заведения", допълни прокурорът Георги Чинев.

В Бургаско от началото на годината са разкрити 20 лаборатории за производства на синтетични наркотици и 6 оранжерии за производство на марихуана.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.