Не пренебрегвайте алергичния ринит - ето как да го разпознаете при децата

Симптомите, които го издават, са сърбящ нос, често кихане, секреция и запушен нос 

02.05.2023 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Не пренебрегвайте алергичния ринит - ето как да го разпознаете при децата

Алергичният ринит в детска възраст може да бъде труден за диагностика. Състоянието оказва значителен ефект върху здравето и начина на живот в дългосрочен план. По своята същност представлява алергична реакция, която може да прогресира и до по-сериозен отговор, дори астма или да наруши контрола при дете с подлежаща астма. Точната диагноза и своевременно лечение са особено важни.

Ринитът представлява възпаление на носната лигавица, което се представя с комплекс от симптоми: сърбящ нос, често кихане, секреция от носа, запушен нос (трябва да има поне два симптома). Алергичният ринит( АР) е IgE-медиирана реакция, в резултат сенсибилизация на организма към инхалаторни алергени. Съществуват и други форми на ринит: инфекциозен, неалергичен и неинфекциозен.

Алергичният ринит е изключително често срещан, като обхваща до 50% от населението. Състоянието често е пренебрегвано, но при децата може не само да влоши качеството на живот, но и да доведе до увреждане и на други органи (синуси, средно ухо, бели дробове), да доведе до проблеми със съня, влошава представянето на децата в училище, води до организационни затруднения в семейството и намалява активността на децата на открито.

По отношение на бронхиалната астма, предвид сходната етиология на двете заболявания, от една страна алергичният ринит създава предразположение за развитието на бронхиална астма, значително влошава контрола при наличие на подлежаща и повишава честотата на хоспитализациите по повод обостряне на бронхиалната астма. Това води до съответните ефекти, с по-честа нужда от приложение на кратко действащи b-агонисти и системна приложение на кортикостероиди.

Честотата на алергичния ринит е изключително ниска до 2-годишна възраст. За да настъпи сенсибилизацията към сезонните алергени е необходима достатъчна експозиция, изключително рядко е описвана при деца под 2 години. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay