Все повече мъже взимат анаболни стероиди - как това се отразява на половата им функция?

Тестостеронът е основният хормон, който води до увеличаване на мускулната маса

27.04.2023 | 22:07 Редактор: Юлиан Христов
Все повече мъже взимат анаболни стероиди - как това се отразява на половата им функция?

Зачестява употребата на тестостеронови препарати без медицински показания с цел да се постигнат по-големи успехи в спорта или от чисто естетична гледна точка.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който води до развитие на вторичните полови белези у мъжа (андрогенен ефект) и увеличава мускулната маса (анаболен ефект). За пръв път тестостеронът е открит през 1930 г., а от 1950 г. са създадени първите синтетични тестостеронови аналози, които увеличават анаболните му ефекти.

Приложението на тестостерон-заместителна терапия е одобрено за лечение на хипогонадизъм, остеопороза и закъснял пубертет.

Приложението на анаболни стероиди понякога има сериозни странични ефекти, като увреждане на черния дроб и сърцето, хипертония, депресия, гинекомастия, полицитемия (увеличен брой червени кръвни клетки), атрофия на тестисите и стерилитет. Предизвиканият от анаболни стероиди хипогонадизъм е често срещана причина за инфертилитет при млади мъже.

Употребата на анаболни стероиди отдавна е излязла от пределите на професионалния спорт. Проучвания установяват, че 15-30% от мъжете, посещаващи фитнес, използват такива препарати. Освен тестостерон, се използват и други хормони с анаболен ефект – растежен хормон, гонадотропини, инсулин, както и блокери на естрогеновия рецептор. За съжаление, много от продаваните хранителни добавки, съдържат анаболни стероиди, които дори не са посочени в списъка със съставки.

Повече по темата четете в puls.bg.