Руски лекар развенча митовете за желирано месо: Внимавайте с грамажа

То съдържа много наситени мазнини

07.11.2022 | 17:07 Редактор: Искра Ангелова
Руски лекар развенча митовете за желирано месо: Внимавайте с грамажа

Здравият човек може да разнообрази празничното си меню с малка порция желирано месо - до 100-150 грама. Но е по-добре да се консумират желирани птиче месо или риба, комбинирани със зеленчуци и салати, съветва Антонина Стародубова, главен диетолог на департамента по здравеопазване в Москва.

Според диетолога традиционният вариант на желирано месо съдържа много наситени мазнини. Според международните здравни стандарти съдържанието на наситени мазнини в храната не трябва да превишава 10% от общата калоричност, което съответства само на 22 грама при дневна диета от 2000 ккал.

"Прекомерната консумация на наситени мазнини в храната може да бъде съпроводена с повишен риск от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Разбира се, понякога може да е доста трудно да се откажете от любима храна. Основното нещо е да сте умерени. От време на време - например, когато празнува здравият човек може да разнообрази диетата си с малка порция желирано месо - 100-150 грама", казва Стародубова, цитирана от БГНЕС.

Тя беше категорична, че слуховете за полезността на желираните меса като богати на колаген, укрепващ ставите е само мит.