Ползите от орехите - за здраво сърце и нисък холестерол 

Ядките са богати на аминокиселината аргинин, която има значение за кръвосъсирването

05.11.2022 | 06:50 Редактор: Ваня Кузманова
Ползите от орехите - за здраво сърце и нисък холестерол 

Орехите са богат източник на полиненаситени мастни киселини - 70% от състава им и голяма част от тях са представени от алфа-линоленовата киселина, която е есенциална омега-3 мастна киселина. Отдавна е известно, че омега-3 имат ценни свойства за сърдечносъдовото здраве и за оптимизиране на нивата на холестерола. Орехите допринасят за здравето на сърцето чрез свойствата си да подобряват липидния профил и еластичността на съдовете. По-ниските нива на холестерол са свързани с по-нисък сърдечносъдов риск.

Установено е, че консумацията на 44 - 84 грама орехи на ден, в рамките на четири седмици, намалява общия холестерол с 4 до 12% и "лошия" холестерол - LDL с 9 до 19%. 

Антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които намаляват оксидативния стрес и предпазват организма от щетите, които нанасят свободните радикали върху тялото. Именно свободните радикали са причината за много от случаите на сърдечносъдови и ракови заболявания, както и за процесите на стареене. Орехите съдържат елагинова киселина, която има мощно антиоксидатно действие и е доказано, че предпазва от рак при лабораторни модели. Освен това, орехите са ценен източник на мелатонин, който също е мощен антиоксидант.

По-добро кръвообращение

Орехите са богати и на аминокиселината аргинин, която има значение за контрол на кръвосъсирването и ниата на холестерола. Понижаването на процесите на кръвосъсирване има ключова роля в превенцията на съдечносъдовите заболявания. Освен това, в организма аргининът може да се превърне в азотен оксид, който има мощно съдоразширяващо действие и така допринася за по-добро кръвообращение.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay