Най-полезните храни за черния дроб

Включването на антиоксиданти в ежедневното меню е важно за здравето на черния дроб

04.11.2022 | 11:50 Редактор: Ваня Кузманова
Най-полезните храни за черния дроб

Един от най-големите и важни органи в човешкото тяло е черният дроб. Той изпълнява редица важни функции. Синтезира жлъчка, за да помогне за разграждането на храната, съхранява хранителни вещества и витамини и се бори с инфекции и болести. 

Ето защо е важно как се грижим за него. Редовната физическа активност и здравословното хранене са едни от най-важните стъпки.Черният дроб работи постоянно и се нуждае от подкрепата на някои суперхрани, за да бъде в добра форма.

Чесън

Богат е на сяра, която активира чернодробните ензими, които помагат на тялото да се детоксикира. Също така ни осигурява и селен – жизненоважен микроелемент, който помага за повишаване нивата на естествените антиоксидантни ензими в черния дроб. 

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле и къдраво зеле съдържат глутатион, който задейства ензимите за пречистване на черния дроб от токсини. Смята се, че консумацията им спомага за увеличаване на синтеза на глюкозинолат, което допринася за изхвърлянето на канцерогени и други токсини от организма.

Горски плодове

Включването на антиоксиданти в ежедневното меню е важно за здравето на черния дроб. Антиоксидантите са съединения, които защитават и намаляват ефектите от възпалението върху черния дроб. Горските плодове като сини, червени боровинки, ягоди, малини и т. н. са много богати на противовъзпалителни антиоксиданти.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay