Вреди ли кафето на кръвната захар и кръвното налягане?

Най-добрият начин да се намали консумацията на кофеин е да се направи постепенно в продължение на няколко дни до седмица

23.09.2022 | 14:30 Редактор: Теодора Патронова
Вреди ли кафето на кръвната захар и кръвното налягане?

Различни проучвания са показали, че кафето има някои ползи за здравето, но не е лишено и от недостатъци - най-вече поради съдържанието на кофеин.

Средният възрастен приема около две чаши кафе, което може да съдържа около 280 милиграма кофеин. При повечето млади, здрави възрастни кофеинът не изглежда да повлиява забележимо нивата на кръвната захар. Средно приемът на до 400 милиграма кофеин на ден изглежда безопасен.

Въпреки това, кофеинът засяга всеки човек по различен начин. При пациенти, които вече са диагностицирани с диабет, ефектите на кофеина върху действието на инсулина може да са свързани с по-високи или по-ниски нива на кръвната захар. За някои пациенти с диабет, около 200 милиграма кофеин - еквивалентът на една до две чаши сварено черно кафе - може да предизвика този ефект.

При диабет и стремеж към контрол на кръвната захар, ограничаването на количеството кофеин в диетата може да бъде от полза. Същото важи и за ефекта на кофеина върху кръвното налягане.

Реакцията на кръвното налягане към кофеина е различна при различните хора. Кофеинът може да причини кратко, но значително повишаване на кръвното налягане, дори  без установена хипертония. Не е ясно какво причинява това повишаване на кръвното налягане.

Някои изследователи смятат, че кофеинът може да блокира хормон, който помага да се поддържат кръвоносните съдове разширени. Други смятат, че кофеинът кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин, което води до повишаване на кръвното налягане. Някои хора, които редовно консумират напитки с кофеин, имат по-високо средно дневно кръвно налягане, в сравнение с тези, които не приемат кофеин. Други, които редовно пият кофеинови напитки, развиват толерантност към кофеина. В резултат на това кофеинът няма дългосрочен ефект върху кръвното налягане.

Най-добрият начин да се намали консумацията на кофеин е да се направи постепенно в продължение на няколко дни до седмица, за да се избегне главоболие при отнемане.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК