Пиенето на кафе влияе на продължителността на живота?

Според проучване умерената консумация на напитката е свързана с по-нисък риск от летален изход

03.08.2022 | 20:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Пиенето на кафе влияе на продължителността на живота?

Научните проучвания, които подчертават ползите от кафето за здравето, са многобройни. Толкова много, че ни се иска да умножим кафе паузите, за да намалим риска от различни заболявания или дори риска от летален изход, както предполага последното проучване, което е анализирало ползите от кафето.

Според публикуваното в Annal of Intern Medicine проучване умерената консумация на неподсладено или подсладено кафе е свързана с по-нисък риск от летален изход. Изследването е обсервационно  - може да покаже наличие на връзка, но не и причинно-следственост. Следователно това проучване не доказва, че кафето е пряко отговорно за спада в леталитета, наблюдаван при хора, които консумират и такива, които не консумират кафе.

Резултатите са получени от прегледа на данни от 171 616 души на средна възраст 55 години. Прегледана е информация за начина им на живот, демографски профил и диета, налични в медицинската база данни на UK BioBank. Въпреки това, оценката на риска от летален изход е била изчислена за много по-малка извадка, тъй като по време на изследването са били регистрирани 3117 смъртни случая. Това е достатъчно, за да се направят оценки за сравнения на леталитета по време на проследяването, но има голяма статистическа несигурност в тези данни, поясняват учените. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК