Олиото, кафето и авокадото поевтиняха, но месото е още по-скъпо

Цените все още са с 48,5% по-високи от същото време на миналата година

29.07.2022 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Олиото, кафето и авокадото поевтиняха, но месото е още по-скъпо

Докато растящите цени на храните продължават да сеят хаос в световен мащаб, потребителите в някои региони отчитат известно намаление при готварското олио, кафето и авокадото.

Цените на тези хранителни продукти започват да падат, въпреки че все още остават относително високи, показват последните данни за цените на храните.

В Азиатско-Тихоокеанския регион цените на индийското слънчогледово и палмово масло са паднали съответно със 7% и 12% между края на май и юни, съобщи информационния сайт за селскостопански стоки Tridge, цитиран от CNBC.

През същия период цените на палмовото масло в Бангладеш се сринаха с близо 25%.

Във Виетнам цените на кафето на едро са паднали с близо 5% през юли в сравнение с началото на войната в Украйна в края на февруари.

От другата страна на земното кълбо цените на авокадото от най-големите производители Мексико, Перу и Колумбия са паднали.

Цените на едро на мексиканското авокадо се понижиха с 27% между юни и юли, докато цените на колумбийското авокадо паднаха с близо 40 на сто.

В случая с авокадото обаче действат други сили. Пазарът на авокадо беше ударен от свръхпредлагане на перуанско авокадо, което също оказа натиск за намаляване на цените на авокадото в региона.

Прекъсване на веригата за доставки

Въпреки че все още се движи близо до рекордно високи стойности, индексът на цените на храните на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие се понижи за трети пореден месец през юни, извън рекорда през март. Хранителният индекс проследява месечната промяна в световните цени на кошница от хранителни стоки.

Спадът през юни отразява спада на международните цени на растителни масла, зърнени храни и захар, но цените на млечните продукти и месото са се увеличили, сочат данни на агенцията по храните на ООН.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО също показа, че международните цени на храни като пшеницата са паднали през юни в сравнение с май, но все още са много високи след почти рекордните нива през май. Цените все още са с 48,5% по-високи от същото време на миналата година.

Може да има известно облекчение, тъй като Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно през Черно море в петък след месеци на блокада.

Около 20 милиона тона зърно са блокирани в украинското пристанище Одеса, най-голямото пристанище в Украйна. Но часове след сделката с посредничеството на ООН руска ракета удари Одеса.

"За Азиатско-тихоокеанския регион цените на храните все още не са достигнали своя връх, тъй като те са склонни да изостават от глобалните движения", каза Сонал Варма, главен икономист на Nomura за Индия и Азия.

Според него страни като Сингапур, Южна Корея, Филипините и Индия вероятно ще видят най-високото увеличение на цените на храните през втората половина на тази година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК