Как емоциите влияят на здравето?

Постоянната тревожност и депресивни настроения могат да предизвикат появата на различни здравословни проблеми

14.06.2022 | 23:10 Редактор: Теодора Патронова
Как емоциите влияят на здравето?

Доброто ментално състояние на хората е от значение за поддържането на тяхното физическо здраве. В резултат на преживяване на изминали събития или постоянна тревожност, хората могат да предизвикат появата на различни здравословни проблеми.

Невротичното поведение, което се характеризира с негативни емоции и проява на агресия, враждебност или гняв, е известен рисков фактор за различни заболявания, като астма, хипертония или други сърдечносъдови нарушения.

От друга страна, депресивните настроения, в резултат на постоянния негативизъм на хората, се свързват със сериозни промени в клетъчния имунитетПромените, които се наблюдават в имунната система в резултат на психологически фактори, често са в основата на механизма на стареене, проява на сърдечносъдови заболявания, остеопороза, диабет тип 2, артрит, някои видове рак и дори обща слабост. Обратно, положителната нагласа към живота се свързва с по-ниско кръвно налягане, намален сърдечносъдов риск, по-добър контрол на теглото, здрави нива на кръвната захар и повишена цялостна продължителност на живота.

Емоционалното състояние в много от случаите се отразява и върху хранителните навици.  Някои хора изпитват нужда да се хранят, за да понижат интензитета на своите емоции. Поради тази причина много от тях се хранят прекомерно, което може да доведе до значително повишаване на телесното тегло и затлъстяване. В други случаи е възможно човек да не се храни, заради своето емоционално състояние, например при стрес, депресия или други. Недостатъчното хранене и преяждането са еднакво вредни за физическото здраве.

Способността на хората да контролират емоциите си е от голямо значение за поддържането на доброто им цялостно здравословно състояние.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Трябва да може да медитира човек. Сигнализирай за неуместен коментар