Как да кажем "не" на детето и да преодолеем отрицателните му емоции?

Родителите да не поддават на манипулация

02.06.2022 | 09:06 Редактор: Ваня Кузманова
Как да кажем

"Не" действа на децата както червеният цвят провокира бика. Няма родител, който да не се е сблъсквал с детския яд, когато чуе тази негативна думичка. За да се преодолеят обаче отрицателните емоции или поне по-бързо да се приеме отказът, има няколко начина, по които да поднесем решението си на децата. 

Бъдете категорични

Изрази като "Ще видим", "Нека мине време", "По-скоро не", само объркват децата и им дават напразни надежди. Ако често отговаряте на исканията им с тези фрази, не се чудете, че децата продължават да настояват и да не спират да искат нещо от вас. Вие просто не сте се изразили ясно и категорично, а сте им оставили вратата отворена. Когато решението ви е окончателно, бъдете ясни и отчетливи, когато казвате "Не". Кажете го със сериозен, авторитетен тон, за да разбере детето, че няма възможност за преговаряне и уговаряне.

Предложете кратко обяснение

Когато отказвате нещо на детето е препоръчително да му кажете накратко защо го правите. Просто "Не" не е достатъчно ясно за децата защо не могат да правят това или онова, защо не могат да ядат сладолед на закуска, обяд и вечеря, и т. н. Забрана, без кратко обяснение какви са мотивите ви, обърква децата и ги ядосва. По-вероятно е да престъпят забраната, когато не са наясно защо я има и какви са вашите притеснения.

Не се поддавайте на манипулация

Независимо на какъв емоционален тормоз и манипулация ви подложат хлапетата, трябва да сте категорични в отказа си. Ако промените решението си от "Не" на "Да", това ще ги мотивира още повече да са настоятелни и то всеки следващ път. Ако решението ви вече е взето, отстоявайте го пред детето с аргументи и категоричност. Не продължавайте спора, а сменете темата, за да покажете, че няма да промените решението си.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК