След тази информация ще се замислите преди да шамаросате детето си

Напляскването може да причини промени в области на детския мозък

30.05.2022 | 15:05 Редактор: Ваня Кузманова
След тази информация ще се замислите преди да шамаросате детето си

Напляскването може да причини промени в области на детския мозък, които се засягат и при по-тежко физическо и сексуално насилие. Това е доказано от изследователи на Харвардския Университет. Предходно проведени проучвания правят връзка между шамарите и появата на поведенчески проблеми, агресия, депресия и тревожност.

В изследването на специалистите от Университета Харвърд се установява наличието на промени в мозъка на децата. В него са включени 147 тийнейджжъри. Нито един от участниците не е жертва на по-сериозна форма на физическо или сексуално насилие. Специалистите използват ядрено-магнитен резонанс, с помоща на който проследяват кои части от мозъка на децата се активират в отговор на различни изражения на лицето.

На децата са представени на изображения на компютър, на които човек има нормално изражение или изглежда стреснат и уплашен. Тези от тях, които са съобщили, че са били наплясквани в миналото, имат по-силни реакции в определени части на мозъка, отколкото тези, които не са.

Областите на мозъка, които реагират по особен начин и имат завишена активност, са тези, отговорни за разпознаването и реакцията на различни заобикалящи човека заплахи. Ако тази реакция на мозъка на детето е прекомерна биха могли да възникнат сериозни поведенчески изменения.

Същите промени в мозъка се наблюдават при по-тежки форми на насилие - домашно или не. Неговият вид не е от значение. Мозъкът на децата възприема единствено - насилие.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК