По-добра концентрация и релаксация - как йогата помага на емоционално ниво

Практиките стимулират отпускането, забавянето на дъха и съсредоточаването върху настоящия момент

18.05.2022 | 14:45 Редактор: Жаклина Иванова
По-добра концентрация и релаксация - как йогата помага на емоционално ниво

Несъмнено ползите от йогата са много и различни. Те са обвързани не само с тялото ни, но и с ума. Вижте някои от невероятните ползи от йогата за емоционалното ни състояние.

Помага на хората да се отпуснат и да релаксират

Йога практиките стимулират отпускането, забавянето на дъха, съсредоточаването върху настоящия момент, в резултат на което се измества балансът от симпатиковата към парасимпатиковата нервна система.

Тази промяна действа успокояващо и възстановяващо, забавят се дишането и сърдечният ритъм, понижава се кръвното налягане и се увеличава притокът на кръв към червата и репродуктивните органи.

Според д-р Ричард Дейвидсън от Университета на Уисконсин лявата префронтална кора има завишена активност при хора, които практикуват медитация. Тази активност подобрява емоционалното състояние на хората, както и тяхната имунна защита.

Помага за по-добра концентрация

Важна част от йога практиката е концентрацията в настоящия момент. Редица проучвания наблюдават, че при редовно практикуване хората подобряват своята координация, време за реакция, памет и дори своите IQ резултати. Медитацията по време на йога е от голяма полза за съсредоточаването, тъй като човек не се разсейва от собствените си мисли.

Повишава самочувствието

Много хора се справят негативно с ниското си самочувствие - приемат наркотици, консумират алкохол, преяждат, спят често. Тези навици неизменно водят до влошаване на физическото, психическото и духовното състояние на човека.

В основата на йога стоят положителните възгледи и емоции, които подобряват самооценката на всеки човек с времето. При отдаденост на практикуващия, той успешно може да се самоизследва и усъвършенства. В него се пораждат чувство на благодарност, съпричастност и прошка, както и усещане, че е част от нещо по-голямо и значимо.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК