Йогата и медитацията водят до положителни промени в мозъка

Благодарение на тях хората могат да постигнат спокойствие

19.01.2022 | 22:30 Редактор: Ваня Кузманова
Йогата и медитацията водят до положителни промени в мозъка

Практикуването на йога е много полезно за доброто общо състояние на целия човешки организъм. Благодарение на нея хората могат да постигнат спокойствие.

Йогата и медитацията водят до положителни промени в мозъка според проведено проучване от изследователи от Медицинския факултет на Бостънския университет. То е публикувано в Journal of Alternative and Complementary medicine.

Участието в йога практики и медитация е свързано с по-добри когнитивни функции и емоционално благополучие.

Откритията, направени по време на изследването са, че практикуването на йога води до освобождаване на гама-аминомаслена киселина или GABA.

Гама-аминомаслената киселина е аминомаслена киселина, която е отговорна за регулирането на нервната активност. Чрез нея се пренася информация от една клетка на друга. Повишените нива на това химично вещество водят до положителни промени в настроението на човек.

Йога е древна практика за тялото, ума и духа. Тя води началото си от индийската философия. В нея се използва холистичен подход към живота и се насърчава равновесието и хармонията.

Практикуването на йога предоставя възможности за предотвратяване на появата на различни психични заболявания, посредством постигането на чувство за релакс.

Подобни промени в химията на мозъка са открити и при тези хора, които посещават събития, където фокусните дейности също са съсредоточени върху медитацията, молитвата и тишината. Изследванията разкриха наличие на невротрансмитерите за добро настроение допамин и серотонин в мозъка след такъв вид събитие.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК