България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йога - начин на живот, помага в забързаното ежедневие и при Ковид-19

На 21 юни светът чества Международния ден на йогата

16.06.2021 | 09:32 Редактор: Десислава Атанасова

На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е одобрен през 2014 година с резолюция на ООН по идея на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата.

Денят 21 юни е дълг около 15 часа и е избран неслучайно.

"Това е най-дългият, най-светлият ден в година. От 7 години този ден се празнува по цял свят. ЮНЕСКО прие йога за културно наследство. В неделя, на 20 юни, пред НДК ще отбележим празника, ще има програма  - различни изненади, речи, от 16:30 - 20 ч. Всяка година все повече населени места се включват, тази година са 43, първата бяха - 7, вече и села се включват. Всяка сутрин е хубаво да се раздвижим, а вечер - да се отпуснем, да почиваме и да се обърнем към себе си. Това каза в "България сутрин" заместник-председателят на Българска йога асоциация Гергана Захариева.

Йога учителите демонстрираха в ефира на Bulgaria ON AIR и позите, които са препоръчителни при болни от Ковид-19.

"Главата трябва да е по-ниско от сърцето, добре е за оросяването на дробовете, въздейства на надбъбречните жлези и се препоръчва на болните от Ковид. Ако 5 мин. постоим така, веднага се оправяме", обясни Гергана.

Елиза Индус се занимава с йога от 4 години. Тя посочи основните позиции на тялото по време на упражненията. 

"Много работим в йога с въздух. Гръбнакът трябва да е в една позиция, да не се кривим. Нужно е да отидем в зала, за да видим кое как се прави и какви са противопоказанията. За йога един живот не стига, няма нещо, което да не може йогата. Йога е път, много ме промениха тези 4 години. Дава усещане, че всичко е подредено. Йога е философия, начин на живот, в забързаното ежедневие йога ти помага да намериш своя вътрешен център", сподели Елиза.

Гергана Захариева разказа и за своя път в изучаването на йога.

"Мен ме е привлякло много преди да стана член на йога Асоциацията, когато бях на 20. А 1996 г. основахме асоциацията и тази година честваме 25-годишен юбилей", каза тя.

И поясни, че при йога се спазва определен хранителен режим, включващ млечно вегетарианско меню, тъй като от това зависи колко рядка ще е кръвта,  което пък помага за упражненията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК