Защо е полезно за мускулно-скелетната система да практикувате йога?

Подобряването на гъвкавостта на човешкото тяло е една от най-очевидните ползи

21.04.2022 | 23:15 Редактор: Теодора Патронова
Защо е полезно за мускулно-скелетната система да практикувате йога?

Освен емоционалните ползи от практикуването на йога, човек значително повлиява своето физическо състояние. Различните движения, които той извършва са от голяма полза за неговата мускулно-скелетната система.

Подобряването на гъвкавостта на човешкото тяло е една от най-очевидните за всички ползи от йога. Редовните практики могат да бъдат от голямо значение в това отношение. По-този начин човек може да се отърве от своята скованост на мускулите, която много често е причина за наличието на болки в различни части от тялото.

Придобитата мускулна сила чрез йога е по-различна от тази, която се получава в резултат на вдигане на тежести или други упражнения. Това е така, защото тя се балансира с гъвкавостта на мускулите, докато примерно вдигането на тежести изгражда мускулна сила за сметка на гъвкавостта.

По време на йога, практикуващият раздвижва цялостно своите стави. Това значително понижава риска от развитието на дегенеративен артрит или инвалидизирането, в резултат на застояване и липса на движение в ставите.

Ползите за гръбначния стълб се получават в резултат на повишената доставка на хранителни вещества след извършване на конкретна асана. Гъвкавостта също е от огромно значение, тъй като тя поддържа еластичността на междупрешленовите дискове. Това е особено важно за здравето на гръбначния стълб.

Някои от асаните в йога изискват повдигане на собственото тегло на човека, което води до цялостно заздравяване на костната система.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК