Какви са ползите от стрития червен пипер?

Капсаицинът е вещество с успокояващо действие върху храносмилателния тракт

19.05.2021 | 23:23 Редактор: Никола Симеонов
Какви са ползите от стрития червен пипер?

Стритият червен пипер е подправка, която не само придава невероятен вкус на ястията ви, но предлага и широк диапазон от здравословни ползи, от които можете да се възползвате. Червеният пипер е част не само от нашата традиционна кухня от векове, но и от тази на много други народи. Вкусът му придава превъзходен оттенък на ястията, към които се добавя. Стритият червен пипер съдържа много полезни вещества, които могат да допринесат за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Стритият червен пипер дължи качествата си на активното вещество капсаицин, което се среща и в лютия червен пипер, по което двата сорта си приличат.

Производителите на червен пипер използват различни сортове чушки и техники за обработка, като стриване, натрошаване или предлагане под формата на люспи.

Помага при разстроен стомах

Стритият червен пипер може да ви помогне да успокоите разстроения си стомах. Въпреки че острият вкус на червения пипер може да ви уплаши и да ви накара да мислите, че той ще подразни стомаха ви, това не е съвсем така. Стритият червен пипер може да успокоява болки и спазми в стомаха. Тези качества червеният пипер дължи именно на капсаицина, който има успокояващо въздействие върху храносмилателния тракт. Той потиска производството на излишни количества стомашни киселини, като така съдейства за успокояването на раздразнен стомах. Стимулира алкализирането на стомаха и кръвообращението в тъканите му.

Подпомага здравето на сърцето

Стритият червен пипер има свойството да намалява холестерола и триглицеридите в кръвта. Това подобрява стойностите на кръвното налягане и подпомага превенцията на сърдечносъдови заболявания. Капсаицинът в червения и лютия червен пипер помага на организма да разтваря веществото фибрин, което в завишени количества се свързва с образуването на тромби. Редовната консумация на стрит червен пипер може да подпомогне превенцията на опасни състояния като белодробна емболия, инфаркт, инсулт.

Участва в контрола на кръвната захар

Стритият червен пипер съдържа изобилие от антиоксиданти и витамин С, както и каротеноиди, които участват в контрола на кръвната захар и нейното усвояване. Понижаването на нивата на кръвната захар е съществено за превенцията на диабет от тип 1 и 2, както и инсулинова резистентност, метаболитен синдром и други състояния, свързани с трудностите в правилното усвояване на глюкозата, пише Az-jenata.bg.

Укрепва имунната система

Стритият червен пипер подпомага имунната защита на организма. Той съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А, имащ свойството да укрепва лигавиците. Когато лигавиците са добре защитени, навлизането на вируси, бактерии и микроорганизми е по-трудно. Стритият червен пипер е богат и на витамин С, който е важен за функциите на имунната система.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК