Черният пипер потиска активността на Ковид-19

Той е в състояние да повиши имунитета

15.10.2020 | 22:57 Редактор: Искра Ангелова
Черният пипер потиска активността на Ковид-19

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса на SARS-CoV-2, които са отговорни за размножаването и проникването в човешкото тяло. До това заключение стигнаха учени от Индийския технологичен институт, съобщава РИА Новости.

Изследователите изучават взаимодействието на 30 подправки с вируса и използвайки компютърно моделиране, установяват, че всички те се свързват в една или друга степен с протеин S (помага на вируса да се прикрепи към рецептора на клетката гостоприемник) и основната протеаза (отговорна за размножаването на вируса), но силно това прави пиперина – веществото, отговорно за острия вкус и аромата на черен пипер.

Руски учени предполагат, че описаният механизъм може да работи не само в компютърен модел, но и в реалния живот. Това ще изисква истински експерименти. В допълнение, експертите отбелязват, че пиперът е в състояние да повиши имунитета и сам по себе си може да служи като противопростудно и противовирусно средство, съобщава БГНЕС.

"В много отношения свойствата на пипера не са свързани с прякото взаимодействие на съдържащите се в него съединения с вирусни частици и бактерии, а със стимулирането на защитните свойства на организма“, обясни Мария Ведунова, директор на Института по биология и биомедицина в Университета "Лобачевски".

Учените припомниха, че при проблеми със стомашно-чревния тракт, хипертония и алергии подправките са вредни, затова е по-добре хората с такива проблеми да използват хранителни добавки с черен пипер. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК