Пандемията затяга хватката си около Европа, въведоха нови забрани

Редица държави затягат мерките срещу коронавируса

15.10.2020 | 13:46 Редактор: Ралица Братанова

Германия отчете над 6 600 случая за денонощие. В този критичен момент за страната поведението на хората през следващите седмици ще е от решаващо значение. Това обяви канцлерът Ангела Меркел след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни противоепидемични мерки. 

Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи нов локдаун, тоест "затваряне", както при първата вълна на епидемията от коронавирус през пролетта. Ситуацията трябва спешно да бъде овладяна. 

Канцлерът призова младите хора да се откажат от партитата. На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, както и по-ранен час на затваряне на баровете в райони с високи нива на заразяване.

Германия въвежда и задължителна предварителна онлайн регистрация за влизащите в страната от две австрийски провинции, едната от които е Виена

Франция обяви извънредно положение заради вируса. За денонощие там отчетоха 23 000 новозаразени при 13 000 предишния ден. Въвежда се вечерен час в големите градове - от 21 часа до 6 сутринта. Той влиза в сила от събота за месец. Президентът Еманюел Макрон лично обяви новите ограничения. 

"Учим се наново да бъдем единна нация. Трябва да застанем един до друг. Няма да можем да се справим, ако всеки не изпълни своята роля. Това е основното послание, което искам да изпратя тази вечер. Аз се нуждая от всеки един от вас и самите ние се нуждаем един от друг", обърна се Макрон към французите. 

Президентът препоръча още ограничаване на събиранията у дома - до не повече от шестима души. И обяви, че засега няма да се затварят пътищата.

Ирландия също забранява домашните събирания. А Нидерландия стана една от първите страни в Европа, която се връща към общонационалните мерки. Премиерът Марк Рюте обяви частична карантина. Ще работят училищата и градският транспорт. Баровете и ресторантите обаче затварят. 

В Испанската провинция Каталуния също затварят баровете и ресторантите. Мярката е за 15 дни, но може да бъде удължена и разширена. 

В Чехия вече виждат как изглежда втората вълна в пълния ѝ мащаб. Там затвориха училищата, фитнесите, заведенията и редица магазини. А Белгия въвежда формуляри за всички, влизащи в страната със самолет или кораб. За пътуващите с кола пък те са задължително само при престой над 48 часа.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За толкова време в което ни друса този вирус, би трябвало вече да е ясно , че трябва да се действа! Малко са сферите, които им е по-трудно да се престуктурират, но не е невъзможно! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Франкофоб
преди 3 години
"Учим се наново да бъдем единна нация. Трябва да застанем един до друг." - Ами заставайте един до друг в тези времена, когато всички спазват физическа дистанция, а после се чудете защо случаите скочили почти двойно. Ех, Францияяяяя! Сигнализирай за неуместен коментар