Ароматни и полезни подправки при висок холестерол

Джинджифилът се използва за облекчаване на мускулни болки

11.04.2021 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова
Ароматни и полезни подправки при висок холестерол

Подправките са част от нашето ежедневно меню. Обичаме да правим интересни комбинации, да добавяме малко пикантност или пък миксовете ни от вкусове напомнят за източната кухня. Но подправките, които добавят повече вкус на ежедневието ни, имат и редица ползи за нашето здраве. В следващите редове споделяме информация за едни от най-често използваните, за които се смята, че имат благоприятен ефект върху нормализиране стойностите на високия холестерол.

Куркума

Суперхрана, ароматна подправка, която е част от индийската кухня и не само. Куркумата получава все повече внимание като съставка за добро здраве. За нея е известно, че има противоракови, антисептични свойства, подпомага отслабването.

Известно е, че активното съединение съдържащо се в нея, наречено куркумин, помага за намаляване на нивата на резистентност към инсулина и лептина. Куркумата е сочена за една от най-полезните подправки за здравето на сърцето, благоприятстваща и за намаляване нивата на високия холестерол.

Чесън

Още една чудесна подправка за здравето на сърцето, която съдържа съединението алицин. То има антибактериални свойства. Според редица западни изследвания, здравословните менюта, които включват и консумацията на чесън, намаляват риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол.

Ароматната подправка благоприятства и храносмилането, като спомага и за подобряване на оралното здраве, съобщава az-jenata.bg

Джинджифил

Коренът от джинджифил е широко използван в източната кухня и също като куркумата и чесъна има редица ползи за нашето здраве. Още от древни времена, пикантната подправка се е използвала за облекчаване на мускулни болки, болки в гърлото, коремни спазми, запек, гадене, при треска, високо кръвно налягане. Джинджифилът действа противовъзпалително, а за неговата активна съставка, наречена гингерол, се смята, че спомага за отпускането на кръвоносните съдове. Също така спомага за контрола на нивата на холестерол и триглицеридите.

Черен пипер

Ако сте любители на черния пипер, вероятно знаете, че тази уникална подправка помага в борбата със свободните радикали. За него е известно и че благоприятства храносмилането, здравето на сърцето, действа благоприятно при висок холестерол, укрепва имунитета по време на настинки, подобрява метаболизма.

Канела

За една от най-ароматните подправки знаем че подобрява настроението и помага за контрола на кръвната захар. Канелата е богата на антиоксиданти. Редовната ѝ консумация благоприятства здравето на сърцето, мозъка, храносмилането. Според някои западни проучвания (2013) правени с пациенти с диабет тип 2, канелата може да помогне и за намаляване на нивата на високия холестерол.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 4
Docho
преди 2 години
Наистина е така. Използвам всички. А черен пипер пиян всеки ден профилактично против диария Сигнализирай за неуместен коментар