Няколко билки и подправки, които се борят с възпалението

Джинджифилът съдържа повече от 100 активни съединения

16.02.2021 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова
Няколко билки и подправки, които се борят с възпалението

Възпалението е начинът на организма да се бори с инфекциите и да се излекува. Въпреки това, в някои ситуации възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от обикновено. Това се нарича хронично възпаление и проучванията го свързват с много заболявания, включително диабет и рак.

Диетата играе решаваща роля за вашето здраве. Това, което ядете, включително различни билки и подправки, може да повлияе на възпалението в тялото ви. От Healthline правят преглед на 9 билки и подправки, които могат да помогнат в борбата с възпалението. Заслужава си да се отбележи, че много изследвания в тази област говорят за молекули, наречени възпалителни маркери. Те показват наличието на възпаление. По този начин, билка, която намалява възпалителните маркери в кръвта, вероятно намалява възпалението.

Джинджифил

Джинджифилът е вкусна подправка с пиперлив, но приятен вкус. Можете да ѝ се насладите по различни начини, като прясна, сушена или на прах.

Извън кулинарните приложения на джинджифила, хората го използват в продължение на хиляди години и в традиционната медицина, за да лекуват многобройни състояния. Тук са включени настинки, мигрена, гадене, артрит и високо кръвно налягане. Джинджифилът съдържа повече от 100 активни съединения, като джинджерол, шогаол, зингиберен и зингерон. Те вероятно са отговорни за неговите ефекти върху здравето, включително помагат за намаляване на възпалението в тялото.

Анализ на 16 проучвания с 1010 участници установява, че приемането на 1000-3000 мг джинджифил дневно в продължение на 4-12 седмици значително намалява маркерите на възпалението в сравнение с плацебо ефекта. Други изследвания разглеждат ефектите на приемането от 500-1000 мг джинджифил дневно при хора с остеоартрит – дегенеративно състояние, причиняващо възпаление на ставите. Резултатите показват, че подправката може да намали възпалителните маркери, както и да намали болката в ставите и да увеличи подвижността им.

Хубавото на джинджифила е, че той може да бъде включен в много ястия, независимо дали са салати, пържени или печени.

Чесън

Чесънът е популярна подправка със силна миризма и вкус. От хиляди години хората го използват в традиционната медицина за лечение на артрит, кашлица, запек, инфекции, зъбобол и други. Повечето ползи за здравето идват от серните съединения на чесъна, които имат противовъзпалителни свойства. Анализ на 17 проучвания, включващи над 830 участници, установява, че хората, които са приемали добавки с чесън, са имали значително намалени кръвни нива на възпалителни маркери.

Други проучвания показват, че чесънът може да помогне за повишаване на антиоксидантите в организма, като същевременно регулира маркерите на възпаление.

Кардамон

Кардамонът е подправка, произхождаща от Югоизточна Азия и известна със своя пикантен вкус. Изследванията показват, че приемането на добавки с кардамон може да намали възпалителните маркери и да повиши антиоксидантния статус. Богатият аромат на подправката я прави отлично допълнение към къри и яхнии. Тя се предлага и като добавка под формата на прах или капсула.

Куркума

Куркумата е подправка, популярна в индийската кухня, която хората използват от древни времена.

Тя е пълна с над 300 активни съединения, като основният антиоксидант – куркумин – има мощни противовъзпалителни свойства. Многобройни проучвания показват, че той може да блокира активирането на NF-kB – молекула, която активира гени, които стимулират възпалението. Приемът на куркумин значително намалява възпалителните маркери в сравнение с приемането на плацебо.

Проучвания при хора с остеоартрит са установили, че приемането на добавки с куркумин осигурява облекчаване на болката, подобно на лекарствата. За съжаление, куркумата съдържа само 3% куркумин и тялото ни не абсорбира добре това вещество. Най-добре е да приемате куркумин с черен пипер, тъй като последният съдържа съединението пиперин, което може да увеличи усвояването на куркумина с до 2000%.

Ако искате да приемате куркумин заради неговите противовъзпалителни свойства, най-добре е да закупите добавки с куркумин, в идеалния случай такива, които също съдържат екстракт от черен пипер или пиперин. Можете да ги закупите от магазините за здравословни храни и онлайн.

Черен пипер

Черният пипер е известен като кралят на подправките, тъй като е популярен в цял свят. Традиционно хората го използват за лечение на определени здравословни състояния, като астма, диария и стомашни проблеми. Изследванията показват, че черният пипер и основното му активно вещество пиперин могат да играят важна роля за намаляване на възпалението в тялото.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК