До какво може да доведе прекомерната консумация на индийско орехче

Той има свойството да влияе върху симпатиковата нервна система

25.01.2021 | 23:25 Редактор: Искра Ангелова
До какво може да доведе прекомерната консумация на индийско орехче

Индийското орехче е превъзходна подправка, която придава екзотичен аромат и вкус на ястията. То има немалко полезни свойства, заради активните вещества в състава си. Пикантната подправка обаче може да крие и някои рискове за здравето, най-вече ако се консумира в твърде големи количества и прекалено често.

Според Medical News Today съществуват потенциални рискове от прекалената консумация на индийско орехче. Състоянието е известно като "интоксикация с индийско орехче". Това се случва заради химикала миристицин, който се намира в индийското орехче. Той има свойството да влияе върху симпатиковата нервна система, когато навлезе в организма в големи количества.

Какви са страничните ефекти от прекомерната консумация на индийско орехче, заради които трябва да сме по-внимателни?

Според Healthline, възможните симптоми на интоксикация с индийско орехче могат да са сънливост, халюцинации, сухота в очите, объркване, което може да продължи часове наред. Някои пациенти са докладвали и за безпаметно усещане, сякаш са били полузаспали, казва професор Едуард Бойер, специалист по спешна медицина и токсикология, цитиран от healthdigest.com. За известен период от време спомените за минали събития по време на интоксикацията трудно се завръщат при някои пациенти.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК