Разхлабени мерки - британците се втурнаха по кръчмите и магазините (+ВИДЕО)

Борис Джонсън призова съгражданите си да се държат отговорно

13.04.2021 | 12:14 Редактор: Искра Ангелова

В понеделник британските власти облекчиха карантинните ограничения в страната. От това веднага се възползваха магазините, спортните зали и фризьорите, които възобновиха работа, пише The Times.

Освен това, въпреки лошото време, някои любители на чашката се отправиха към кръчмите от ранно утро. В крайна сметка питейните заведения започнаха да обслужват клиенти на улицата за първи път от повече от три месеца.

Предишните правила за комендантски час от 22 часа и изискване заедно с напитките да се поръчва и обилно ядене, са отменени, но социалното дистанциране остава. Независимо от това редовните посетители на кръчмата в английския град Хъдърсфийлд признаха пред репортери, че откриването им им напомня за "новогодишно парти".

Преди това Борис Джонсън призова съгражданите си "да се държат отговорно". Премиерът също така планира да изпие празнична халба бира в чест на облекчаването на ограниченията, но той трябваше да отложи това начинание след смъртта на принц Филип, отбелязва вестникът.

За първи път от 4 януари в страната отново отвориха магазини, предлагащи несъществени стоки. Купувачите се наредиха на опашки в Бирмингам, Ливърпул, Нюкасъл и Лондон, пише The Times.

Хелън Дикинсън, изпълнителен директор на Британския консорциум за търговия на дребно, заяви пред изданието, че понеделникът е „голям ден“ за собствениците на магазини. Много от тях са били „развълнувани и отчаяно са искали“ да приемат клиенти отново, каза тя.

Британците не могат да се подстрижат професионално от месеци. Затова фризьорските салони се оказаха най-натовареният малък бизнес в страната, обръща внимание The Times.

Още преди слънцето да се издигне над гористите хълмове около град Нейлсуърт, Джон Айдингтън седеше на бръснарския стол. "Съпругата ми ми каза да отида да се подстрижа на разсъмване, но никога не съм си представял, че ще е 5:30 сутринта", каза 68-годишният пенсионер пред The Times. Той стана първият клиент на Джеръми Алън, собственик на Джайлс Алън, който подстригва почти без прекъсване до късно през нощта.

Посещенията при Алън вече са планирани три седмици предварително. Той ще работи ежедневно от 6 до 21 часа с кратки 15-минутни почивки. „След първата карантина разбрахме, че просто трябва да приемем това и да работим извънредно, за да обслужваме колкото се може повече клиенти и да наваксваме“, каза фризьорът.

"Приятно е да се върна на работа и имам голям късмет, че имам наистина невероятни клиенти, които остават с нас след толкова време. Много съм щастлив", добави той, цитиран от "Фокус".

Фитнес залите също отчитат голямо търсене. 79-годишната Клер Льо Уей беше една от първите, които влязоха в развлекателния център Стратфорд Парк в Страуд, Глостършир, за да се насладят на тренировка. Според нея тя живее сама, така че се е чувствала доста изолирана по време на карантина. Връщането към занятията о е началото на установяването на нормален социален живот извън дома.

В Обединеното кралство бяха премахнати или облекчени и няколко други ограничения. Курортите, зоопарковете, тематичните паркове, библиотеките и читалищата получиха възможността да посрещат посетители, а членовете на семействата вече могат да прекарат почивката си в Англия в хотели на самообслужване.

В същото време социалното взаимодействие в затворените помещения продължава да бъде значително ограничено. Това е така, защото по-голямата част от британците все още не са завършили пълния курс на ваксинация срещу Ковид-19, заключава The Times.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК